O KMETIJI - Uroš in Valentina
51648
page-template-default,page,page-id-51648,qode-core-1.0.3,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,capri-ver-2.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

ZGODOVINA

Kmetija JPK je v preteklosti predstavljala družinsko tradicijo ter način preživetja. Redile so se živali, tako goveja živina za mleko in meso, kot prašiči in kokoši. Reja je bila namenjena predvsem lastni prehrani, denar od prodaje pa je šel v nakup novih živali, semen ipd. Na poljih so rasla predvsem žita (koruza) ter razne poljščine, kot so krompir, repa, zelje in fižol. V hribih nad vasjo pa so se razprostirali vinogradi, kjer že od nekdaj raste žlahtna trta. Tako kot na vseh tedanjih kmetijah, se je tudi na naši vse bolj opuščalo vzrejo živali in prednost dajalo trti in vinu. Pisalo se je leto 1980, ko se je na naši kmetiji začela pridelava breskev. Takrat smo posadili prve nasade breskev in vse do leta 2010 breskve pridelovali izključno za potrebe podjetja Fructal d.d., pri pridelavi grozdja pa smo ostali zvesti vinski kleti Vipava d.d. Glede na kasnejše negotove napovedi o samem odkupu sadja, smo sprejeli pomembno, predvsem pa težko odločitev, da se podamo na pot lastnega trženja ter se usmerimo izključno v sadjarsko dejavnost.

 

SEDANJOST IN PRIHODNOST

Samostojno pot so nam olajšali nasadi češnj, ki jih imamo posajene od leta 2006 in jih v celoti tržimo sami. V letu 2010 smo posadili prvih 120 oljčnih dreves, v letu 2014 dodatnih 120, v letu 2016 pa bomo posadili še dodatnih 120. V letu 2014 smo posadili tudi prvi nasad fig. Poleg osnovne dejavnosti pridelave sadja smo ves čas imeli veliko željo po lastni dopolnilni predelavi sadja, bodisi v marmelade ali sokove. Tako smo v letu 2013 pripravili prve kozarce marmelad, predvsem kot pozornost za naše zveste kupce. Da bi preverili kakovost izdelkov, smo vzorce poslali na ocenjevanje na priznano prireditev ˝Dobrote Slovenskih kmetij˝ kjer smo prejeli zlato priznanje, kar je našemu delu dalo velik zagon. Tako smo naslednje leto prejeli vabilo k sodelovanju na ˝2. Mednarodnem festivalu marmelad˝, kjer smo za figovo in slivovo marmelado prejeli zlato priznanje, za breskovo marmelado pa srebrno priznanje. V letošnjem letu pa smo svoje sadje ter predelane izdelke združili pod lastno blagovno znamko Uroš in Valentina.